Puszyste bułeczki

Puszyste, mięciutkie, pachnące masłem. Łatwe i szybkie. Brzmi zbyt idealnie? Możliwe. Ale nie bój się zaryzykować! Bułeczki zawsze się udają. Musisz pamiętać tylko o tym, by jajka używane do wypieku miały temperaturę pokojową. 
Przepis upolowała moja mama - tutaj



Składniki:

Zaczyn

  • 3 dag drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cukru
Ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki do wysypania miski
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Przygotuj zaczyn: drożdże, cukier, mąkę i 1/4 szkl. ciepłego mleka umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. 

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sól, mleko. Dodaj zaczyn i wymieszaj. Wyrób na jednolitą masę. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż masło będzie wchłonięte, a ciasto błyszczące.

Ciasto uformuj w kulę, ułóż w wysypanej mąką misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj, by odgazować. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wykrawaj kółka szklanką. 

Bułeczki ułóż w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw między nimi ok. 1 cm odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 40-50 minut do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz 20-25 minut, aż się zrumienią.

Odstaw do wystudzenia. 





Komentarze