Hiszpańskie ciasto na Trzech Króli

Przekopując się przez zdjęcia przygotowane na bloga wpadło mi w ręce ciasto na Trzech Króli. Wiem, że trochę nie w czas, ale muszę się nim z Wami podzielić. Ciasto było pyszne. Na pewno przygotuję je jeszcze nie raz, także w innym terminie :)


Składniki:

Zaczyn

  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g mleka
  • 5 g świeżych drożdży
  • skórka starta z 1 pomarańczy


    Ciasto właściwe
    • 120 g cukru
    • 340 g mąki pszennej
    • 80 g mleka
    • 15 g świeżych drożdży
    • 1 laska cynamonu
    • skórka starta z 1 pomarańczy
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 60 g masła
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • jajko
    • płatki migdałowe

    Sposób przygotowania:

    Wieczorem, dzień przed pieczeniem, przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w mleku, dodaj mąkę i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i przykryj. Odstaw na 12 godzin.

    Wieczorem przygotuj również mleko przeznaczone do ciasta właściwego. Wlej do garnuszka, dodaj cynamon, skórkę z cytryny i pomarańczy i mocno podgrzej. Nie gotuj. Zdejmij z ognia, przykryw i odstaw do następnego dnia.

    W dniu pieczenia:

    Do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta właściwego - pamiętaj wyjąć z mleka cynamon. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto - możesz użyć miksera. Ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny do wyrastania.

    Ciasto wyjmij na omączony blat. Odgazuj i uformuj z niego rulon o długości ok. 50 cm. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrób wieniec. Połącz dokładnie oba końce ciasta. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 90 minut.

    Gdy ciasto wyrośnie, pomaluj je ponownie jajkiem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. bez termoobiegu.






    Komentarze