Rolada bakaliowa z suszonych owoców, orzechów, migdałów i rodzynek

To zdecydowany hit minionych świąt. Ciasto, którego jest niewiele, wypełnione po brzegi owocami suszonymi, orzechami, migdałami, lekko aromatyzowane przyprawą piernikową. Dla nas - bajka :)

Zainspirował mnie przepis i zdjęcia na Kwestia Smaku


Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych przepołowionych
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g migdałów sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych
  • 200 g rodzynek
  • 100 g miękkich suszonych śliwek pokrojonych
  • 200 g miękkich suszonych moreli
  • 140 g kandyzowanych wiśni
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 150 st. i przygotuj dwie aluminiowe małe keksówki.

W dużej misce wymieszaj bakalie. 

Mąkę wymieszaj z cukrem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Wsyp do bakalii i wymieszaj.

Jajka ubij z łyżką cukru waniliowego. Następnie delikatnie połącz z suchymi składnikami. Przełóż do przygotowanych foremek. Piecz 90-105 minut, a następnie studź w formie przez 15 minut. Wyjmij z foremek, ułóż do góry dnem na kratce i całkowicie ostudź. 

Jeśli lubisz, możesz posypać cukrem pudrem. 





Komentarze