Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

Uwielbiam domowy pasztet. W każdej postaci. I ten mięsny i warzywny. Jego największą zaletą obok smaku jest to, że w 100% wiem, co w nim jest :)


Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 6 jajek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz w zimnej wodzie przez noc. 

Umyte udka, kawałki boczku, obrane i umyte warzywa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz namoczone grzyby wraz z wywarem umieść w dużym garnku. Zalej wodą (jak najmniej). Dodaj sól i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 1,5-2 godzin). Dodaj umytą wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut. Odstaw do przestudzenia.

Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, a powstały rosół przecedź. Namocz w nim kajzerkę. 

Udka, boczek, wątróbkę, cebulę, grzyby, bułkę i warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj żółtka, a białka ubij na pianę. 

Masę pasztetu dokładnie wyrób, dopraw solą, pieprzem, gałką, a na koniec połącz z pianą z białek. 

4 aluminiowe foremki keksowe wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Napełnij masą. 

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 45-60 minut.

Pasztet ostudź.