Paszteciki z kapustą i grzybami

Bułeczki drożdżowe niewielkich rozmiarów wypełnione kapustą i grzybami. Idealne do barszczu lub jako samodzielna przekąska. Tak jak lubisz :) Ciasto możesz tak naprawdę wypełnić dowolnym nadzieniem - Twoim ulubionym. 

U nas paszteciki królowały w okresie świąteczno-noworocznym właśnie z kapustą i grzybami.


Składniki:

  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
  • roztrzepane jajko
  • mak, kminek, czarnuszka, sól morska do oprószenia
Sposób przygotowania:

Rozpocznij od nadzienia:

Kapustę włóż do większego garnka, zalej wodą do przykrycia kapusty. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1-2 godziny do miękkości. Odcedź, ostudź i wyciśnij. Drobno pokrój. Możesz ją przygotować wieczorem i odstawić do lodówki pod przykryciem.

Grzyby namocz wieczorem w niedużej ilości wody/ Kolejnego dnia zagotuj i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Odcedź, ostudź i drobno pokrój.

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju na złoto. 

Wymieszaj kapustę, grzyby i cebulkę. Dodaj 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

Przygotuj ciasto:

Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z cukrem, 150 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn, pozostałe mleko i jajka. Wyrób dodając pod koniec roztopione masło. Wyrób elastyczne i miękkie ciasto. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część rozwałkuj na placek o rozmiarach ok. 25x45 cm. Przekrój na pół. Na każdej połowie rozłóż 1/4 nadzienia. Każdą połowę ciasta zwiń w rulonik. Tak samo postąp z drugą częścią ciasta. Ruloniki pokrój na bułeczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinkę do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami.

Piecz 15-18 minut w  210 st.