Makowa gwiazda betlejemska

Makowa gwiazda to królowa minionego Bożego Narodzenia na naszym stole. Efektowna, aromatyczna, przepyszna! Nie będę ukrywać - bałam się, że mi się nie uda, że jej nie powywijam tak ładnie, że będzie zakalec... Moje obawy okazały się całkowicie bezzasadne. 

Klasyczne ciasto drożdżowe z najlepszą na świecie masą makową (przepisem na nią dzieliłam się z Wami przy makowcu zawijanym). Zjedliśmy ją bez noża - poszczególne ramiona pięknie się odrywały dając kawałki ciasta w formie drożdżówek makowych. 


Składniki:

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • jajko
  • 2 żółtka
MASA

  • 25 dag maku
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki powideł
Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź. 

Czas na ciasto. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka utrzyj z pozostałym cukrem do białości. Dodaj lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 200 st. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą z nich na placek o takiej średnicy, by zmieścił się na przygotowaną blaszkę. 

Ułóż powstały placek na papierze do pieczenia, rozsmaruj na nim połowę masy makowej (pozostaw około 1,5-2 cm wolnego brzegu). 

Rozwałkuj drugą część ciasta według powyższej zasady, przełóż na masę makową, rozsmaruj resztę maku i przykryj trzecim rozwałkowanym plackiem. 

Na środku powstałego ciasta postaw szklankę. Natnij ciasto (wszystkie warstwy aż do blachy) na 16 części - najpierw na 4, potem każdą z nich na kolejne 4. 

Weź dwa kawałki i wywiń je na zewnątrz najpierw raz, a potem jeszcze raz. Postępuj tak ze wszystkimi parami. 

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzi i, jeśli lubisz, polukruj. Przełóż na kratkę i całkowicie wystudź.







Komentarze