Małpi chlebek

Odrywane ciasto cynamonowo-karmelowe, znane też pod nazwą monkey bread czy małpi chlebek. 

Idealne - gdy za oknem plucha lub mróz. To właśnie wtedy cynamon pachnie najpiękniej. To właśnie wtedy cynamon zwiastuje nadchodzące święta... 

Skusicie się? Mnie na "złą" drogę sprowadziły www.mojewypieki.com


Składniki:

  • 490 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 szkl. jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g roztopionego masła do obtaczania kulek

Sposób przygotowania:

Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, zasyp łyżką cukru i rozetrzyj. Zalej 1/4 szkl. letniego mleka i wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsyp do miski. Dodaj rozczyn, resztę letniego mleka, cukru (z pierwszej części przepisu), sól i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj 30 g roztopionego masła. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, oprósz mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotuj formę z kominkiem i wysmaruj ją łyżką masła. 

Ciasto wyjmij z naczynia, krótko zagnieć i rozwałkuj na kwadrat o boku 23 cm. Ostrym nożem natnij ciasto wzdłuż 7 razy, by otrzymać 8 pasów, a następnie 7 razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę czyli 64 kwadraciki. Z powstałych kwadracików uformuj kulki. 

Uformowane kulki obtaczaj najpierw w rozpuszczonym maśle, a następnie w posypce z cukru trzcinowego i cynamonu. Układaj je w formie jedna obok drugiej. Przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości na około 45 minut.

Piecz 25-30 minut w 180 st. bez termoobiegu. Po wyjęciu z pieca natychmiast wyjmij ciasto na talerz. 








Komentarze