Kotlety z kaszy jaglanej

Zdarza Ci się ugotować za dużo kaszy? Mnie często. Ale czasem z premedytacją gotuję więcej. Wykorzystuję ją między innymi do przygotowania kotlecików - lekko orientalnych, aromatycznych, smacznych i będących ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kotleta mielonego.



Składniki:

  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej (120 g suchej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ostudzoną ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj przyprawy, natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą. Wymieszaj i uformuj kotleciki.

Na talerz wysyp mąkę kukurydzianą i obtaczaj w niej kotlety. 

Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron. 




Komentarze