Zupa z cukinii i szpinaku

Gdy czuję potrzebę odtrucia organizmu, szukam przepisów na coś zielonego. Ta zupa jest kwintesencją zieleni - jej intensywny zielony kolor, uzyskany dzięki szpinakowi, mówi wszystko ;)

Sceptykom dobrze radzę - spróbujcie :) Będziecie zaskoczeni. Chipsy z szynki łamią aksamitność kremu.


Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 500 ml bulionu (najlepiej domowego, warzywnego)
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej
  • 100 g kaszy perłowej (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu)
Sposób przygotowania:

Cukinię i por oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do gorącego bulionu. Dodaj czosnek i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie. Dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.

Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż chwilę, aż szynka stanie się chrupiąca.

Zupę wlej do miseczek, dodaj kaszę i udekoruj chipsami z szynki.