Placek z kruszonki

Ciasto z kategorii "ekspresowe". Mnie jednak niewiele potrzeba do szczęścia :) Produkty zwykle mam w lodówce, więc cała praca polega na zmotywowaniu się do wymieszania ich i wstawieniu do piekarnika.


Spróbujesz?

Składniki:

  • kostka masła
  • 20 dag cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 300-400 g dżemu (u mnie śliwkowy, malinowy...)
Sposób przygotowania:

Formę wysmaruj tłuszczem (może być tortownica, może być naczynie żaroodporne). 

Z podanych składników (bez dżemu) przygotuj kruszonkę. Połowę wysyp równomiernie do formy, posmaruj dżemem i wysyp resztę ciasta.

Jeśli lubisz, możesz posypać płatkami migdałowymi

Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz 50 minut.