Leśny mech - ciasto ze szpinakiem

Niepodważalnym atutem tego ciasta jest jego piękny kolor. Zawdzięcza go szpinakowi, którego większość dzieci po prostu nie lubi. Dla mnie jest to genialny sposób na przemycenie go w diecie mojej młodszej córki. Spróbujecie?


Składniki:

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka ricotta lub mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kwaśne owoce (jagody, granat, żurawina, maliny...)
Sposób przygotowania:

Szpinak umyj, osącz, włóż do garnka i mieszając podgrzewaj 1-2 minuty, aż zwiędnie. Wyłóż na sitko i odciśnij. Zblenduj na zielony mus.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na jasną puszystą masę. Następnie cieniutkim strumieniem dolewaj olej - nie przerywając ubijania. Dodaj mus ze szpinaku i zmiksuj całość na małych obrotach. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj na małych obrotach do połączenia składników.

Masę wylej do formy o średnicy 24 cm (dno wyłóż papierem) i piecz 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ser i zmiksuj na małych obrotach. Dosłódź według uznania. 

Ciasto przekrój na dwie części - dolna znacznie grubsza. Z górnej kopułki wybierz łyżką ciasto. 

Zielony blat posmaruj serową masą. Posyp pokruszonym ciastem i udekoruj owocami.