Spaghetti z mięsem i warzywami

Mam w domu kilku miłośników makaronów. Sama też się do nich zaliczam :) Często w  związku z tym eksperymentuję i wzbogacam sos pomidorowy różnymi dodatkami. Tym razem padło na mięso i warzywa i muszę się pochwalić - to jeden z lepszych sosów do makaronu w moim wykonaniu :)


Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g startych na tarce warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • olej
  • świeżo ugotowany makaron - u mnie kolorowe penne
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej, lekko posól i zeszklij. Dodaj mięso i smaż, aż się zetnie. Następnie wrzuć starte warzywa oraz przyprawy. Smaż przez chwilę, często mieszając. Podlej niewielką ilością wody i duś 5-10 minut pod przykryciem. 

Następnie dodaj osączony groszek i pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zioła. Duś, aż groszek zmięknie. 

Świeżo ugotowany makaron polej sosem i podawaj :)