Kartofle zapiekane z mięsem i grzybami

Sezon grzybowy - czas start :) Z przyjemnością obserwuję znajomych grzybiarzy - początkowo nie mieli nadziei na jakiekolwiek zbiory. A tu niespodzianka :) 

Moje ulubione danie z grzybami to obiadowa zapiekanka. Przepis ten ma już ponad 20 lat. Pamiętam to danie w wykonaniu cioci Irenki - zapalonej grzybiarki, gdy jako kilkulatka odwiedziłam ją i wujka z rodzicami. Nadal pamiętam ten smak. 


Składniki:

  • 1 kg mięsa - karkówka, drób, boczek, kiełbaska...
  • grzyby leśne
  • 4 cebule
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 szkl. śmietany kwaśnej
  • przyprawa do mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, pokrój w plastry i posyp przyprawą. Mięso wyłóż na posmarowaną olejem blaszkę i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Podpiecz przez ok. 15 minut.

Cebulę obierz i pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, umyj - pozostaw w całości. Cebulę i ziemniaki posyp przyprawą do mięsa.

Grzyby oczyść, umyj, pokrój. Podsmaż je na rozgrzanym maśle.

Ziemniaki, cebulę i podsmażone grzyby wyłóż na podpieczone mięso. Blaszkę przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 45-60 minut w 180 st. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, polej śmietaną i posyp żółtym serem. 

Piecz jeszcze ok. 20-30 minut. Posyp posiekanym czosnkiem.

Idealnie smakuje z surówką z kapusty kiszonej lub świeżej.