Czarna polewka - czernina

Jedna z najstarszych zup polskich. O czarnej polewce pisał chociażby Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". 
Zupa mająca zarówno wielkich miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Wszystkie kontrowersje skupiają się na jednym ze składników - chodzi o krew z kaczki. Co kto lubi :) Dla odważnych -przepis :)


Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, skrzydła) + udka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • gałązka lubczyku lub czubata łyżeczka suszonego
  • 1 cebula
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 4 litry wody
  • 250 ml krwi kaczej
  • 100 g mieszanych suszonych owoców (śliwki, morele, gruszki...)
  • śmietana do zabielenia zupy1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • kilka suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • makaron


Sposób przygotowania:

Mięso oczyść, umyj i włóż do garnka z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż pojawią się na powierzchni szumowiny. Zbierz je za pomocą sitka lub łyżki.

Suszone owoce i grzyby wrzuć do małego rondelka, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie gotuj do miękkości i odcedź. 

Do gotującego się mięsa włóż obraną i umytą włoszczyznę oraz opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny. 

Powstały wywar przelej przez metalowe sitko do mniejszego garnka - pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń. 

Do rosołu wrzuć ugotowane suszone owoce. 

Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek. 

Rosół zagotuj. Cienkim strumieniem wlej do niego krew, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ewentualnie sokiem z cytryny/octem i cukrem. Doprowadź do wrzenia.

Podawaj z makaronem.