Ryżowa zapiekanka z jabłkami i budyniem

Ryż z jabłkami to klasyka. Idealny na "utylizację" zbyt dużej ilości ugotowanego ryżu. Rewelacyjny na ciepło. Pyszny na zimno. Pachnący cynamonem...


Składniki:

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 6 jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 160 st. 

Budyń ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż ryż równą warstwą. Na ryżu ułóż plastry zimnego masła. 

Jabłka umyj, obierz i pokrój w półplasterki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru i cynamonem. Ułóż na ryżu. Zalej gorącym budyniem.

Wstaw do piekarnika na 25 minut. Podawaj ciepłe lub zimne - tak jak lubisz. Ciepłe lepiej wygląda. Zimne lepiej się kroi ;)