Ucierany placek z jeżynami i kruszonką

Ciasto z owocami to dobry pomysł - zawsze :) o każdej porze roku :) 

Dzisiejszy przepis testowałam w szczycie sezonu jeżynowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je z innymi owocami - nawet tymi mrożonymi :)



Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. oleju
  • 500-750 g owoców
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z 3/4 szkl. cukru. Dodaj 3 szkl. mąki, proszek do pieczenia, śmietanę i olej. Całość wymieszaj.

Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż owoce. Posyp kruszonką przygotowaną z 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mąki i 1/2 kostki masła.

Piecz 40 minut w 180 st.