Prawdziwy kisiel owocowy

Wiecie, że lubię szybkie przepisy, prawda? Ale szybkie nie znaczy byle jakie. Niestety kisiel w proszku o aromacie konkretnego owocu jako przekąska, deser czy podwieczorek się nie kwalifikuje. 

Idealnym rozwiązaniem jest kisiel domowy. Tylko z pozoru wymaga więcej pracy. Swym smakiem zaś rekompensuje każdą poświęconą mu minutę :)


Składniki:

  • 500 ml soku owocowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • owoce
  • ewentualnie cukier

Sposób przygotowania:

W pół szklanki zimnego soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotuj, dodaj owoce i cukier. Do gotującego się na małym płomieniu soku dodaj rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszając, gotuj 30 sekund. 

Na zdjęciach kisiel malinowy. Polecam też wiśniowy :)