Placuszki z cukinii

Dziś dzielę się z Wami swobodną interpretacją mojej mamy na placuszki z cukinii. Przygotowuje je wielokrotnie w sezonie, ale za każdym razem wprowadzała modyfikacje. 

Ten przepis jest tak pyszny, że został zapisany dla potomnych :) I chyba wprowadzanie zmian zostało zakończone :)


Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 4 jajka
  • 8-9 łyżek mąki
  • sól
  • piperz
  • mała cebula
  • koperek świeży lub mrożony
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posól. Dokładnie wymieszaj i umieść na sicie, by odciekła. Po 15 minutach odciśnij nadmiar soku i przełóż do miski.

Dodaj pozostałe składniki: cebulkę startą na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na złoty kolor.

Przepyszne z jogurtem naturalnym.