Placuszki na kefirze z jabłkami

Przepis na idealny poranek w moim domu? Od zawsze placuszki. Od niedawna sandwiche. Osobiście wolę pierwszą wersję i ją właśnie kultywuję w wyjątkową troską. 

Ostatnio testowałam przepis z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel. Zyskał naszą pełną aprobatę :)


Składniki:

  • 2 jabłka
  • 400 g kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. 

Wymieszaj kefir z jajkiem, cukrem, olejem i solą. Do masy dodaj jabłka, mąkę i dokładnie wymieszaj. 

Placuszki smaż na średnim ogniu na patelni delikatnie posmarowanej olejem. 

U nas wygrywa wersja podana z cukrem pudrem lub syropem klonowym. A Ty jakie lubisz?