Gryczanka

Zaintrygowana przepisem z "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel postanowiłam przetestować gryczankę, czyli owsiankę z kaszy gryczanej niepalonej. Kinga gorąco ją poleca, zarówno w książce jak i na blogu

Gryczanka to zblendowane namoczone ziarna gryki. Surowej. Brzmi niekonwencjonalnie. Nietypowo smakuje. Ale przyznam Wam się, że jestem zainspirowana do próbowania kolejnych zestawień smakowych na bazie podstawowego przepisu na gryczankę.


Składniki:

  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 migdały
  • 1 banan
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną i migdały wypłucz pod zimną wodą na sicie. Następnie zalej w ceramicznym naczyniu zimną wodą i pozostaw na noc.

Rano odcedź, wrzuć do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem. Zblenduj na gładki krem. Udekoruj owocami.