Francuskie crepes - przepis podstawowy

Crepes do cienkie naleśniki z mąki pszennej podawane z nadzieniem. To nadzienie właśnie to pole do Waszej interpretacji :) 

Widziałam wersje z nutellą i truskawkami, widziałam z dżemem... Od Was zależy, z czym podacie te ultra cienkie naleśniki. Najważniejsze, by nadzienie było słodkie :)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szkl. wody
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jaja
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj. Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię nanoś taką ilość ciasta, by naleśnik był naprawdę cienki.

Smaż z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Trwa to naprawdę chwilę.

Podawaj zgodnie z własnymi upodobaniami. U nas wygrał dżem z jeżyn i cukier puder :)