Wegetariański pasztet z soczewicy

Czasem coś po prostu za nami chodzi. Otwieramy lodówkę -"i nic nie ma". Przeglądamy szafki i to samo wrażenie. Tylko wrażenie, bo tak naprawdę to jedzenia w nich całkiem sporo. 

Ostatnio często mi się to zdarza. Wracam więc do przepisów, które lubię. Przeglądam zdjęcia potraw, których jeszcze nie zamieściłam na blogu. I tak właśnie odkryłam zapomniane zdjęcia tegorocznych wielkanocnych dań ;) 

Nieważne, że aranżacja świąteczna. Ważny jest smak. Ten pasztet z ogórkiem małosolnym to będzie strzał w 10!


Składniki:

  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka curry
  • 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Soczewicę wypłucz. Zalej zimną wodą i gotuj, aż rozpadnie się na miękką papkę.

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Warzywa wrzuć na rozgrzany na patelni olej i smaż na średnim ogniu ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką, curry i kolendrą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze chwilę, a następnie wymieszaj z rozgotowaną soczewicą i jajkami. 

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz w 190 st. przez 45 minut. Zostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.