Ukraińska baba drożdżowa

Babka drożdżowa to klasyka. Tym razem polecam Wam przepis pochodzący z Ukrainy. Miałam pewne obawy, ale okazały się całkowicie nieuzasadnione. Baba jest pyszna :)


Składniki:
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 3 szkl. cukru
  • 7 żółtek
  • 4 białka
  • 25g wódki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. 

Zagotuj mleko. Wsyp do niego czubatą łyżkę mąki i płaską łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ostudź. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki.

W osobnej misce ubij na sztywno białka, dodawaj stopniowo 2 szkl. cukru. Następnie wmieszaj delikatnie żółtka zmiksowane z 1 szklanką cukru. Wmieszaj również wódkę. 

Do miski z mąką wsyp proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło oraz masę jajeczną. Połącz i wyrób ciasto, aż będzie odchodziło do miski. Pozostaw do wyrośnięcia. 

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wypełnij ja wyrośniętym ciastem. Odstaw do ponownego garowania na 30 minut. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100-110 st. na 60 minut. 

Po upieczeniu i ostudzeniu udekoruj lukrem.