Szpinakowa rolada z łososiem i suszonymi pomidorami

Efektowne. Bardzo smaczne. Uniwersalne. Takie dania są najfajniejsze, prawda? 

Dziś polecam Wam zieloną roladę z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. U nas sprawdza się zawsze :)


Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag twarożku chrzanowego
  • 10 dag łososia wędzonego w plastrach
  • 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
Sposób przygotowania:

Szpinak rozmróź i osącz. Podsmaż go na 2 łyżkach oliwy z masłem. Odstaw do wystygnięcia. 

Dodaj do szpinaku żółtka oraz gałkę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do szpinaku i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę rozsmaruj na formie o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym resztą oliwy. Piecz 10-12 minut w 220 st.

Placek szpinakowy wyjmij z piekarnika, przykryj arkuszem papieru do pieczenia i odwróć. Pozostaw przykryty z obu stron do wystygnięcia. Następnie zdejmij z niego papier, na którym się piekł.

Na wierzchu rozsmaruj serek. Ułóż plastry łososia i posiekane suszone pomidory osączone z oliwy. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owiń ściśle folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. 

Podawaj pokrojoną w plastry o grubości 1 cm.