Steki z czerwonej kapusty

Ona nie tylko posiada cudowne właściwości, ale także cudownie wygląda na talerzu. Jest piękna i niskokaloryczna. Czerwona kapusta. 

Steki z czerwonej kapusty to pomysł, który znalazłam w magazynie "Durszlak".



Składniki:

  • 1/2 głóki czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ostra papryka
  • 25 g pestek z dyni
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. 

Z oliwy, syropu klonowego, soku z cytryny, pieprzu i soli przygotuj dressing do smarowania steków. 

Pestki dyni upraż na suchej patelni przez ok. 2 minuty.

Kapustę obierz z wierzchnich liści. Pokrój ją na plastry o grubości 1,5 cm. Powstałe plastry posmaruj z obu stron przygotowanym dressingiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 35 minut. W połowie czasu obróć.

Podawaj gorące, skropione śmietaną, posypane pestkami dyni, ostrą papryką i gruboziarnistą solą.