Śledzie w orzechach

Dobry śledzik zawsze mi smakuje. Nawet latem. A ten jest wyjątkowo udany. Połączenie orzechów włoskich, korzennych przypraw i dobrej jakości śledzia w oliwie. Dla mnie ideał :)


Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych typu matias w oliwie
  • 1 szkl. oliwy z oliwek
  • 5 cm imbiru
  • 5 goździków
  • pieprz czarny w ziarnach
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:

Śledzie osącz z oleju. Pokrój je na paski o szerokości ok. 2-3 cm. 

Orzechy drobno posiekaj - możesz użyć malaksera. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

W naczyniu rozrób marynatę: oliwa, starty imbir, goździki, pieprz, przyprawy korzenne oraz ocet. 

Śledzie wymieszaj z cebulką, orzechami i marynatą. Pozostaw na 24 h w lodówce.