Sernik kokosowy

Kokosowa wariacja na temat klasycznego sernika. Tradycjonalistom już podziękujemy na dziś, ale eksperymentatorzy i poszukiwacze nowych smaków na pewno będą zachwyceni. 

Mnie ten smak po prostu uwiódł. Przygotowała go moja szwagierka (Dorotka, dzięki za przepis :) ), ale na stałe wejdzie do mojego sernikowego repertuaru.

Koniecznie spróbujcie!



Składniki:

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 250 g herbatników kokosowych
Sposób przygotowania:

Herbatniki wrzuć do malaksera i zmiel. Dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj. 

Powstałą masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. I odstaw do lodówki.

W dużej misce zmiksuj ser, cukier i mleczko kokosowe. Dodaj żółtka i wiórki kokosowe. Miksuj, aż do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną. 

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. 

Powstałą masę przełóż do tortownicy na herbatnikowy spód. Piecz 60 minut w 180 st. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz jeszcze 15 minut.