Rolada serowa

Jest to jedna z propozycji, którą warto mieć w lodówce, gdy spodziewamy się gości. Cudnie wygląda, jest przepyszna. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także na przekąskę. Ja ją uwielbiam - dzięki niej w 30 sekund przygotowuję urozmaicone kanapki z serem, szynką, jajkiem i warzywami ;)


Składniki:
  • 50 dag sera żółtego ementaler w całości
  • 1 łyżka amsła
  • 30 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 20 dag szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w drobniutką kosteczkę. Podsmaż na maśle. 

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj. Szynkę i paprykę również pokrój w drobną kostkę. 

Jajka, pieczarki, szynkę i paprykę wymieszaj z posiekaną natką,. majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Ser w całości zawiń dokładnie w folię i włóż na 20 minut do gorącej wody. Następnie wyjmij i ciepły rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 5 mm. Na placku rozsmaruj przygotowany farsz i ciasno zroluj. Roladę zawiń w folię aluminiową i wstaw na noc do lodówki. 

Po tym czasie pokrój w plastry i zajadaj :)