Hummus z fasoli

Systematycznie wracam do dań o wegetariańskim pochodzeniu. Najczęściej w kontekście kanapek. Tak naprawdę bardzo rzadko mam apetyt na wędliny, stą w lodówce prawie zawsze czeka jakaś pasta. 

Hummus z fasoli to taka swobodna interpretacja prawdziwego hummusu z ciecierzycy. Osobiście bardzo mi smakuje.



Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 ząbki cozsnku
  • kilka łyżek lodowatej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji
Sposób przygotowania:

Fasolę osącz z zalewy. Przepłucz ją na sicie zimną wodą. 

Wyciśnij sok z cytryny i obierz czosnek.

Do malaksera wrzuć fasolę, czosnek, dodaj sok z cytryny, oliwę, sól oraz kilka łyżek wody. Zmiksuj na najwyższych obrotach.

Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj jeszcze kilka łyżek wody.