Pancakes z jabłkami

Zastanawiam się, czy kiedykolwiek nadejdzie dzień, gdy moje córki przestaną kochać naleśniki i placuszki pod każdą postacią. Mogą je jeść codziennie, a najlepiej smakują im na śniadanie.

Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam od mojewypieki.com


Składniki:

  • 190 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 2 nieduże jabłka
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

W naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, sodę, proszek, cukier i cynamon. W drugim naczyniu roztrzep jajko z mlekiem i dodaj do mąki. Delikatnie wymieszaj składniki. Dodaj obrane i starte jabłko oraz olej. Delikatnie wmieszaj.

Rozgrzej patelnię. Na suchej łyżką formuj pancakes'y. Smaż na średnim ogniu z obu stron na jasny brązowy kolor. 

Podawaj z syropem klonowym.