Babka jogurtowa z płatkami migdałowymi

To delikatne ciasto to propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś innego. Niekoniecznie są fanami babki piaskowej. Zadowoli też osoby poszukujące zdrowszych wersji klasycznych wypieków...


Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 120 ml oliwy
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka wymieszanych otrąb, posiekanych migdałów, płatków owsianych i zmielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, otręby, migdały, płatki owsiane, proszek i sodę. 

W drugiej ubij całe jajka z cukrem. Dodaj oliwę i zmiksuj. Do mokrych składników dosyp wymieszane suche. Mieszając, dodawaj stopniowo - po 2-3 łyżki - jogurt. Ciasto przełóż do formy babkowej z kominkiem.

Piecz ok. 50 minut w 150 st.

Po wystudzeniu możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.