Babka cytrynowa

Na stołach królują ciasta z owocami - truskawki górą :) Znam jednak takich, którzy zawsze wybiorą babkę :) I nieważne, że kojarzy się z Wielkanocą. Lubią i już :)


Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • skórka otarta z wymytej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 3 cytryn
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Utrzyj do białości 25 dag masła, 20 dag cukru pudru, cukier waniliowy oraz sól. Nie przerywając ucierania dodawaj po 1 jajku. Stopniowo wsypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. 

Ciasto wyłóż do wysmarowanej łyżką masła i wysypanej tartą bułką formy. Piecz ok. godziny w 170 st. 

Gorącą babkę ostrożnie wyjmij z formy i kilkakrotnie nakłuj długą wykałaczką. Nasącz ją mieszaniną 3 łyżek cukru z sokiem z 3 cytryn. Pozostaw do wystygnięcia.

Z 20 dag cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny przygotuj lukier - jeśli nie uzyskasz odpowiedniej konsystencji, dodaj kilka kropel ciepłej wody. Lukrem oblej ostudzoną babkę.