Smalec z fasoli z jabłkiem i majerankiem

Wersji wegetariańskiego smalcu z fasoli jest już wiele. Wystarczy wpisać w Google hasło do wyszukiwarki i możemy analizować i wybierać spośród setek wersji. Wszystkie je łączy biała fasola i cebula. Jabłko również pojawia się często. Są przepisy z suszonymi śliwkami, są z ziołami... 

Ja wyciągnęłam esencję z kilku przepisów i stworzyłam swoją propozycję.


Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i jabłko wrzuć na rozgrzany oleju i smaż około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż razem. Pozostaw do przestygnięcia.

Fasolę zmiksuj na pastę i dodaj do lekko schłodzonej cebuli. Dodaj majeranek, sól oraz sporo pieprzu. Dokładnie wymieszaj.