Śledzie z rodzynkami i daktylami

Niestandardowych połączeń smakowych ciąg dalszy.. Śledzie z cebulką jadamy wszyscy. Z dodatkiem rodzynek - niektórzy z nas znają i lubią, inni nie tolerują wersji słodkich śledzi. Tym ostatnim odradzam dalszą lekturę, gdyż tym razem polecam śledzie nie tylko z rodzynkami i cebulką, ale i z daktylami :) Mnie smakowały ;)
Inspiracja


Składniki:


  • 8 płatów śledziowych a'la matias
  • 6 cebul cukrowych
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. daktyli suszonych
  • 4 liście laurowe
  • 300-400 ml oleju
Sposób przygotowania:

Cebulkę obierz, pokrój w talarki i wolno podsmaż na kilku łyżkach oleju, aż do skarmelizowania. Pozostaw do ostygnięcia.

Śledzie opłucz, osusz  i pokrój. 

Zimną cebulę wymieszaj z rodzynkami i pokrojonymi w plasterki daktylami. Dodaj śledzie i olej. Delikatnie wymieszaj.

Przełóż do słoika i schłódź co najmniej przez 24-36 godzin przed podaniem.