Tort Dacquoise/Dakłas

Czas się przyznać. Ja też mam chwile, gdy nic mi się nie chce. Gdy gotowanie i pieczenie to ostatnia czynność, na którą mam ochotę. Takie sytuacje nie wykluczają jednak ochoty na coś pysznego lub wizyty gości. 

Wtedy na ratunek przybywają nam producenci półproduktów. Rzadko z nich korzystam, ale czasem... no właśnie ;)

Tym razem na tapetę wzięłam Bezę firmy Delecta. Muszę przyznać, że ten produkt wyjątkowo im się udał. Beza jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Można z niej przygotować pyszną pavlovę lub właśnie tort Dakłas. 


Macie z nią jakieś doświadczenia?


Składniki:

  • 1 op. Bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 150 g masy kajmakowej
  • 100 g suszonych daktyli
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. śmietan fixu

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 140 st. 

Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na każdej okrąg o średnicy 22 cm (możesz użyć talerza). 


Do wysokiego naczynia wlej wodę, wsyp zawartość opakowanie i miksuj na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Uzyskasz sztywną pianę. Gotową masę podziel na pół i wyłóż na dwa narysowane okręgi. Wstaw równocześnie do piekarnika i piecz 45 minut bez termoobiegu. Pozostaw do wysuszenia na 20-25 minut po upieczeniu przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.

Pokrój daktyle i 75g orzechów na mniejsze kawałki. 

W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj śmietan fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj jogurt i delikatnie wmieszaj. Następnie dodaj masę kajmakową i pokrojone bakalie. Delikatnie wymieszaj. 

Gotową masę wyłóż na ostudzony spód (zostaw kilka łyżek do dekoracji). Przykryj drugim blatem. Górny blat udekoruj pozostałą masą i posiekanymi orzechami. 

Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę przez podaniem.