Tarta z łososiem i szpinakiem

Szpinak i łosoś to klasyka połączeń smakowych. Lubię je zarówno z makaronem, jak i  na tarcie. Ta powstała już dawno temu, ale czekała w archiwum na swoją kolej. :)


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 30 dag surowego filetu z łososia
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 20 dag mrożonego szpinaku lub paczka świeżego
  • 15 dag żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Usyp górkę z mąki, włóż w nią pokrojone masło, sól, cukier i wybite jedno jajko. Wymieszaj składniki palcami, a następnie zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj wodę. Gdy uzyskasz gładką kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.

Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej. Gdy zacznie mocno pachnieć, dodaj szpinak i usmaż. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Gdy szpinak będzie lekko odparowany wyłącz gaz.

Formę do tarty wysmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Forme z ciastem wstaw do nagrzanego do 20 st. piekarnika i piecz 10-12 minut. Następnie wyłóż na podpieczone ciasto szpinak i pokrojonego w kawałki łososia. Zalej śmietanę wymieszaną z 2 jajkami i startym żółtym serem.

Wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut.