Sałata masłowa z boczkiem na ciepło

Miłością do tej sałaty zaraziła mnie ciocia Irenka - czytelnicy "Piłki w kuchni" pewnie już ją znają ;) Przygotowana w ten sposób sałata masłowa zyskuje całkowicie nowe oblicze. Nieznane tradycjonalistom. Propozycja ta świetnie się sprawdzi na letni obiad lub kolację, a nawet na szybkie danie podczas wizyty niezapowiedzianych gości.
Pamiętajcie tylko o jednym - trzeba zjeść na świeżo, jeszcze ciepłe, by tłuszczyk nam się nie ściął na liściach sałaty ;)


Składniki:

  • główka sałaty masłowej
  • 30 dag boczku
  • 6 jajek 
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę oczyść i umyj. Dokładnie osusz liście. Wymieszaj z umytymi, osuszonymi i posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.

Boczek pokrój w kostkę i usmaż na złoto na patelni. Dopraw solą i pieprzem. 

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na duże kawałki (np. ćwiartki na 3)

W misce wymieszaj ze sobą zieleninę z gorącym boczkiem i ciepłymi jajkami. 
Od razu podawaj.