Pizza na kalafiorowym spodzie

Eksperymentalne. Intrygujące. Kalafior niewyczuwalny! Zaciekawiłam Was?


Składniki:

  • 600 g kalafior
  • 2 jajka
  • sól
  • przyprawa do pizzy
  • 6 łyżek pasty pomidorowej
  • kilka pokrojonych pieczarek
  • cebulka
  • liście bazylii
  • mozzarella
Sposób przygotowania:

Kalafiora oczyść, umyj i osusz. Zetrzyj go na tarce i włóż do garnka. Zlej wodą do poziomu warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Zdejmij z ognia i wylej na duże sito. Dokładnie odciśnij i pozostaw do ostygnięcia.

Do wystudzonego kalafiora dodaj jajka, sól i zioła. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj spód pizzy.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i na pizzy rozsmaruj pastę pomidorową i ułóż dodatki. Na wierzchu ułóż plastry sera.

Piecz 20 minut w 180 st.