Malinowe muffiny

Macie jeszcze mrożone maliny? Jeśli tak, to koniecznie przetestujcie przepis na muffinki z ich wykorzystaniem. Można przy nich wspominać wakacyjne wojaże ;)


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 150 g mrożonych malin
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200 st. 

W jednej misce wymieszaj składniki suche wraz z malinami. W drugim naczyniu rozbełtaj jajko z olejem i maślanką. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników.

Przełóż do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek na muffinki i wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut do suchego patyczka.