Malinjeżynotka sypana

Wiem, jak to brzmi. Malin-jeżyn-otka. Już tłumaczę ;) Szarlotkę sypaną wszyscy znamy, prawda? Gruszotkę niektórzy z nas pewnie też. Mnie naszła kiedyś ochota na szybkie ciasto - sypane, a że w zanadrzu nie miałam ani jabłek, ani gruszek, to wykorzystałam zawartość zamrażalnika ;) Mrożone maliny i jeżyny stały się bazą do eksperymentu. Całkiem zresztą udanego :)


Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. kaszki manny
  • 200 g masła
  • mrożone maliny i jeżyny

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 st., a naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła.
 
Mąkę, cukier i kaszkę mannę wymieszaj w misce. 

Po dnie naczynia żaroodpornego rozsyp 1 szklankę mieszanki. Następnie ułóż warstwę mrożonych owoców. Zasyp drugą szklanką mieszanki. Ułóż drugą warstwę owoców i posyp resztą mieszanki. Na wierzchu ułóż plastry masła.

Wstaw do piekarnika na 40-50 minut - do zrumienienia. 

Pyszna na ciepło :)