Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

Danie jednogarnkowe (po warunkiem, że nie potrzebujesz do niego ziemniaków, a wystarczy Ci pajda chleba). Karkówka jest krucha i soczysta. Kapusta dopełniona innymi warzywami, boczkiem i pomidorami... Aż mi ślinka cieknie ;)


Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż na niej na złoto karkówkę otoczoną w mące. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. 

Na tej samej patelni podsmaż umyty i dokładnie osuszony boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj chwilę.


Kapustę odciśnij dokładnie. Wymieszaj ze startą marchewką, boczkiem z cebulą oraz z pokruszonymi liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. 

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: kapusta, koncentrat pomidorowy, mięso, kapusta, koncentrat pomidorowy.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.