Faszerowane mięsem i pieczarkami pałki z kurczaka

Chrupiąca skórka i aromatyczny miękki farsz. Efektowne danie, które sprawdzi się i na niedzielnym obiedzie, jak i na proszonej kolacji. Wygląda inaczej, dlatego zachwyca :)


Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1/2 bułki
  • 7 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • olej

Sposób przygotowania:

Pałki umyj, osusz i wyfiletuj:
- zsuń palcami skórę z mięsa, aż do nasady kości - uważaj, by jej nie uszkodzić,
- dużym nożem odetnij kość zostawiając tylko końcówkę z chrząstką,
- wywiń skórę chowając końcówkę kości wewnątrz kieszonki,
- z odciętej kości odkrój mięso, które zmiel.

Do zmielonego mięsa dodaj namoczoną bułkę. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż pieczarki odparują. Przestudź.

Mięso wymieszaj z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i przyprawami. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Powstałe ze skóry kurczaka kieszonki wypełniaj za pomocą małej łyżeczki farszem. Delikatnie ubij, by wcisnąć go jak najwięcej. 

Nafaszerowane pałki układaj w naczyniu. Posyp lekko pieprzem i solą. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 30-40 minut.