Czosnek kiszony

Jestem jego fanką od mniej więcej dwóch lat. Pierwszy słoiczek dostałam "na spróbowanie". Następne kisiła już mama. Nie zliczę, ile główek kiszonego czosnku zjedliśmy minionej zimy, ale, co ważne, choroby nas skutecznie omijały :)
Jeśli jeszcze nie kisiliście - koniecznie musicie spróbować :)


Składniki:

  • 10 główek czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • suszone kwiaty kopru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Do słoika włóż kolejno kwiaty kopru, czosnek (jeśli słoik jest duży, to główki możesz zostawić w całości; jeśli mniejszy - to podziel czosnek na ząbki) oraz przyprawy.

Z wody i soli ugotuj solankę. Odstaw do lekkiego przestudzenia, ale bardzo ciepłą zalej czosnek. Słoik zakręć i odstaw na co najmniej 2-3 tygodnie w ciemne miejsce.

Na zdrowie!