Zielone śledzie Olusi

To przepis "z polecenia". Przepisy tego typu dorównują przepisom będącym w rodzinie od lat ;) Zawsze się udają, wszystkim smakują i... sami też je polecamy. 

No właśnie! Polecam go Wam gorąco :)


Składniki:

  • 1 kg zielonych śledzi
  • 1 mały pikantny ketchup
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 cebule pokrojone w talarki
  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Śledzie umyj, oczyść i pokrój w 4-5 cm kawałki. 

Ocet, olej, wodę, ketchup, liść laurowy i ziele angielskie zagotuj. 

W dużym garnku układaj warstwami pokrojoną cebulę i śledzia posypanego przyprawą do ryb, aż do skończenia składników. Wszystko zalej gotującą zalewą. 

Gotuj śledzia pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Najlepszy po 24-48 godzinach :)