Rogaliki Judytki

Od blisko trzech lat poszukuję dietetycznych uwarunkowań objawów chorobowych u starszej córki. Z jednej strony jest to uciążliwe, a z drugiej jest świetną przygodą kulinarną. Tematem poszukiwań od samego początku zarażona jest też moja mama, a rogaliki, które Wam dziś polecam są jej autorstwa. Mówiąc krótko: są "the best"!!!


Składniki:

  • 1 kostka do pieczenia Kasia bez laktozy
  • 250 g jogurtu owczego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie (powidła)
  • cukier puder lub roztopiona w kozim mleku gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj miękką kostkę do pieczenia, jogurt i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut. 

Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkowuj je i nożem potnij na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż powidła na środku szerszej strony. Zwiń od szerszej do węższej kształtując rogalika.

Rogaliki piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190-200 st. przez 15-20 minut. Ostudź. Udekoruj według uznania.