Raffaello Ireny

Kokosowe raffaello autorstwa cioci Irenki niesie ze sobą mnóstwo wspomnień. Smak ten kojarzy mi się z odwiedzinami u wujostwa. Z wypadami na ich zawsze zadbaną działkę. Z latem w mieście...


Ostatnio Irenka uwodziła tym raffaello moje dzieciaki :)


Składniki:

  • biszkopt (wielkość blaszki) np. z tego przepisu
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • olejek śmietankowy
  • 1 kostka margaryny
  • żółtko
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki masła

Sposób przygotowania:

800 ml mleka zagotuj z cukrem. Dodaj olejek śmietankowy. Mąkę rozmieszaj w 200 ml mleka. Wlej do gotującego się mleka i mieszając doprowadź do wrzenia. Ostudź.

na patelni roztop masło. Dodaj wiórki kokosowe i cukier. Upraż wiórki na złoto. Zdejmij z ognia i przesyp do zimnej miseczki.

Margarynę utrzyj z żółtkiem. Dodawaj stopniowo zimny budyń. 


Biszkopt przekrój na pół. Posmaruj kremem pierwszy blat i przykryj drugim. Ponownie posmaruj kremem. Posyp uprażonymi wiórkami..
Schłódź w lodówce.