Makowiec japoński mamy

Szybki, wilgotny i aromatyczny makowiec? Oczywiście. Polecam! 

Składniki:

  • 9 jaj
  • 250 g masła
  • 1 szkl. orzechów
  • 1 szkl. rodzynek
  • 4 jabłka
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe
  • 250 g cukru
  • 9 łyżek kaszki manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 600 g maku mielonego
  • 100 ml kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Bakalie sparz i odsącz. Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. 

Białka ubij ze szczyptą soli. 

Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj na puszystą masę. Dodaj kaszkę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone jabłka. Wymieszaj krótko. Dodaj skórkę pomarańczową, bakalie oraz mak. Wmieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Piecz w 170 st. bez termoobiegu przez 60 minut. 

Po wystudzeniu polej czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Pozostaw do zastygnięcia.