Czekoladowa tapioka na mleku kokosowym

Przepisem na kokosowy deser z tapioki dzieliłam się z Wami w maju. Przyszedł czas na czekoladową wariację. Powiem tak: mój faworyt :)


Spotykam się z pytaniami, co to w ogóle jest tapioka. Spieszę z odpowiedzią :) Jest to produkt skrobiowy otrzymany z masy uzyskanej w wyniku mielenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna, bezglutenowa. Nie zawiera cholesterolu. 

Przekonałam Was? :)

Składniki:

  • 1/2 szkl. perełek tapioki
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukry kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
Sposób przygotowania:

Perełki tapioki wsyp do rondelka, zalej wodą i odstaw (na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie do tapioki dodaj mleko kokosowe, cukier, olej i kakao i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do zagotowania cały czas mieszając. Tapioka zgęstnieje i stanie się szklista. 

Przełóż do miseczek/pucharków - jak lubisz i wystudź :)