Wegetariańskie pieczarki faszerowane

Uwielbiam! Zarówno te z grilla, jak i z piekarnika... W zależności od sytuacji w lodówce są albo z mięsem, albo z szynką, albo właśnie wegetariańskie. Sprawdzają się zarówno podczas większej imprezy towarzyskiej, jak i w małym domowym gronie. Znacie? Lubicie?


Składniki:
  • 12 szt. większych pieczarek
  • 15dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie umyj, oderwij nóżki i wydrąż za pomocą łyżki. Nóżki posiekaj i podsmaż z posiekaną cebulką na oleju. 

Wymieszaj podsmażone nóżki ze startym serem, posiekaną natką, jajkiem, bułką i przyprawami. Wypełnij farszem przygotowane kapelusze. 

Piecz ok. 20 minut w 180 st.