Daktylowa tarta bez pieczenia z granatem

Pamiętacie czekoladową tartę z owocami bez pieczenia? Postanowiłam ją pozbawić najważniejszego w spodzie składnika: nutelli. I wiecie co? Wyszło fenomenalnie :)


Składniki:

  • opakowanie sucharków (u mnie bezglutenowe)
  • 200 g daktyli
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 200 g sera mascarpone
  • granat

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie odcedź je, ale wodę zachowaj.

Sucharki zmiel w blenderze. Dodaj do nich daktyle i zmiksuj. Jeśli mama będzie zbyt gęsta i kleista, dodaj po trochu pozostałą od namaczania wodę.


Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy. Mocno ubij wilgotną dłonią. Wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.

Śmietanę ubij mocno. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone. Powstałą masę wyłóż na schłodzony daktylowy spód. Wyrównaj.

Wierzch udekoruj pestkami granatu.